Om oss

Nordic Baroque Dancers är ett professionellt danskompani med fokus på barockdans, baserat i Sverige och med Europa som arbetsfält. Det grundades 2007 av konstnärliga ledaren Karin Modigh och består av dansare med skiftande bakgrund och erfarenhet från olika genrer, men med en hög nivå av specialisering i dans och scenkonst från 1600- och 1700-talet.

Vår vision är att nära och vidga synen på barockdans genom att arbeta med olika koreografer i varierande sammanhang. Oavsett om det handlar om produktioner som baseras på originalkoreografier ur den noterade repertoaren, eller nyskapade verk som tar utgångspunkt i barockestetiken, drivs vi av en övertygelse om att dans från 1600- och 1700-talet har ett konstnärligt egenvärde, oberoende av dess historiska kontext.

Nordic Baroque Dancers har bl a samarbetat med Compagnie l’Eventail i Don Juan av Marie-Geneviève Massé (Drottningholms Slottsteater 2011) och satt upp pantomimbaletten Kärlek med förhinder av Ivo Cramér (turné i Göteborgsregionen 2012-2013). Vi har också skapat Drottning Christina – roller i dans och rörelse (lecture performance för Musik på Slottet 2015), operabaletterna Anacréon & Pygmalion (Stockholm Early Music Festival 2007) och dansinstallationen Staden i samarbete med Nomo Daco (Umeå 2014), alla i koreografi av Karin Modigh.

Sedan 2014 driver vi International Summer Academy of Baroque Dance i samarbete med Löftadalens folkhögskola, en sommarkurs som under två veckor samlar lärare och studenter från hela världen för att studera barockdans i norra Halland.

Under 2015-2016 framträder Nordic Baroque Dancers i Lullys Armide i Innsbruck och Potsdam, en operaproduktion i regi och koreografi av Deda Cristina Colonna. I Armide medverkar dansare från Sverige, Frankrike, Tyskland och USA med högsta professionella nivå inom barockdans.

 

Don Juan på Drottningholms Slottsteater 2011. Foto: Mats Bäcker